• 03 November 2015

Nieuwsbrief 3 november 2015

Jurering Bakker met Ster in volle gang

De jurering voor Bakker met Ster is in volle gang. Matthieu Walraven, Toos de Jong-Rijkenberg en Klaes Hoekstra hebben inmiddels ruim tweederde van de deelnemende bedrijven bezocht. In totaal bezoeken zij dit najaar ruim honderd bakkerijen. Bij deze bakkerijen zijn 135 winkels aangesloten, die straks in het voorjaar aan de beurt komen.

Bij ieder deelnemend bedrijf worden deze maanden onaangekondigd vier producten opgehaald voor een kwalitatieve beoordeling door het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Het overgrote deel van deze productmonsters is reeds beoordeeld in Wageningen. Ook worden er zonder dit vooraf te melden microbiologische monsters van zowel producten als oppervlakte opgehaald in de winkel(s). Deze hygiënemetingen zijn vrijwel allemaal afgerond.

De tool voor de financiële metingen staat sinds vier weken online. Hoewel het invullen best een flinke en tijdrovende klus is, stuurden sommige deelnemers het formulier al binnen een dag ingevuld retour. “Dat getuigt van een goed inzicht in de financiële huishouding”, aldus een tevreden Jasper Kuitems, binnen het NBC projectleider van Bakker met Ster. “We vragen namelijk niet de makkelijkste dingen.”

Wilt u meer weten over het verloop van Bakker met Ster? Lees het hier.

 


'Het jurybezoek was reuze gezellig!'

Banketbakkerij Van Dijk in Gouda is een van de deelnemers aan Bakker met Ster 2015-2016. Eind september is hun bedrijf aan de rand van de Goudse binnenstad bezocht door jurylid Toos de Jong-Rijkenberg. “Ik vond het eigenlijk reuze gezellig!”, aldus ondernemer Rob van Dijk. “Ik heb ook helemaal niets anders dan anders gedaan. In mijn beleving zijn we goed bezig en ik wil de jury laten zien wie we zijn. Niets meer en niets minder.”

Niet een klein beetje extra zijn best gedaan die dag? “Ik doe íedere dag extra mijn best”, lacht Van Dijk. “Of we nou meedoen aan Bakker met Ster of niet. Ik wil dat alles binnen mijn bedrijf in orde is en dat we een goed team hebben met elkaar.” De Goudse ondernemer heeft de indruk dat het jurylid van Bakker met Ster ook tevreden was. “Ze roemde het feit dat wij op onze website lactosevrije producten hebben vermeld. En ze keek in alle kastjes en laden, maar kon niets geks ontdekken.”

De medewerkers van Banketbakkerij Van Dijk bevinden zich al enige tijd in een positieve spiraal. De toekenning van het predikaat hofleverancier eerder dit jaar, de komst van twee nieuwe medewerkers vol frisse energie en de reclamecampagne waarvoor ze allemaal individueel op de foto zijn gezet, brengen een goede sfeer in het bedrijf. “Deelname aan Bakker met Ster past hier uitstekend bij”, vindt Van Dijk. “Zo houden we deze positieve stemming vast. Ik heb er een goed gevoel over.”
Klaes Hoekstra debuterend jurylid

Klaes Hoekstra, voormalig bakker-ondernemer uit het Groningse Bedum, debuteert dit jaar als jurylid voor Bakker met Ster. Voor de editie 2015-2016 bezoekt hij ruim dertig bedrijven in het noorden en midden van Nederland. Ondernemers die hij privé goed kent, schuift hij door naar zijn collega-juryleden. 

Hoekstra wijdt zich met veel plezier aan zijn taak. Als hij een bedrijf binnenwandelt, maakt hij eerst een praatje met de medewerkers en bekijkt op zijn gemak de winkel en de bakkerij. Daarna volgt een intensief gesprek met de ondernemer en eventueel zijn of haar partner of compagnon. In ruim twee uur tijd neemt Hoekstra zo’n zestig vragen met hen door. Allerhande onderwerpen passeren in dit gesprek de revue. Te denken valt aan hygiëne, marketing, communicatie, kostprijsberekening, kassasystemen, de visie voor de lange termijn en speerpunten voor het komende jaar bij de kop. Natuurlijk bekijkt Hoekstra overal ook de uitstraling van producten, het personeel en het bedrijf als geheel. “Ik ben heel nieuwsgierig aangelegd”, bekent hij zelf. “Daarom vind ik het ontzettend leuk om bij zoveel collega’s achter de schermen te mogen kijken. Ik hoop dat deze jurybezoeken hen allemaal verbeterpunten opleveren, waarmee ze concreet aan de slag kunnen. Daarvoor is Bakker met Ster per slot van rekening bij uitstek bedoeld.”

Bakkerswereld liep een middag met Klaes Hoekstra mee tijdens zijn jurybezoek aan een banketbakkerij in het midden des lands. Lees het volledige verslag van dit bezoek in de aankomende editie van Bakkerswereld.


'Niet anders voordoen dan je bent'

“Ik vond het een pittige sessie”, bekent Ireen Pijpers, een week na het bezoek van jurylid Matthieu Walraven. Samen met haar man Patrick Pijpers runt ze Pijpers Brood & Banket in Venlo. “Je wordt tijdens zo’n jurybezoek gedwongen om over heel veel dingen na te denken. Eigenlijk krijg je een spiegel voorgehouden. Waarom doe je het zoals je het doet?” 

Ook Patrick en Ireen Pijpers hebben zich vooraf niet al te nerveus gemaakt voor het jurybezoek. “What you see is what you get”, vindt Ireen. “Als we meedoen aan een productkeuring, pakken we ook altijd gewoon een vlaai uit de productie. Dat is immers wat onze klanten ook krijgen. We willen dat een beoordeling een goede afspiegeling is van de realiteit. Je moet je nooit anders voordoen dan je werkelijk bent.” 

Ireen heeft haar medewerkers steeds voorgehouden dat er ieder moment een mysteryshopper in de winkel kan staan. “Nu heeft een van de winkeldames op de website van Bakker met Ster gelezen dat die pas in het voorjaar komen”, fluistert ze lachend. “Ik probeer toch de spanning erin te houden. Ik wijs op de kaartjes bij de producten en laat regelmatig het proefschaaltje aanvullen. De boog moet iedere dag opnieuw gespannen staan.” Ook onderling houden de medewerkers elkaar scherp. “Er heerst heel sterk het gevoel dat we het samen moeten doen. Deelname aan Bakker met Ster heeft een heel positieve uitwerking op de teamspirit in ons bedrijf.”

Twitter

Foto's

Sponsoren