• 26 Augustus 2015

Nieuwsbrief 26 augustus 2015

Juryleden klaar voor verantwoordelijke taak

 

Toos de Jong-Rijkenberg, Matthieu Walraven en Klaes Hoekstra staan in de startblokken om te beginnen aan een verantwoordelijke taak: het jureren van de deelnemers aan Bakker met Ster 2015-2016. Vanaf september gaan zij op pad om ondernemers aan de tand te voelen over allerlei uiteenlopende zaken. Dit najaar ligt de nadruk eerst op de achterkant van de deelnemende bedrijven. 

Toos de Jong heeft al tweemaal eerder gejureerd voor Bakker met Ster. Zij kijkt uit naar de ontmoetingen met gepassioneerde en enthousiaste ondernemers, die met veel liefde hun vak uitoefenen. ‘Het is prachtig om te zien dat bakkers die vaker meededen en altijd al erg goed waren, zichzelf tóch nog weer weten te verbeteren. Daarvan krijg ik energie en het geeft vertrouwen dat het goed zal blijven gaan met ons mooie, ambachtelijke bakkersvak.’ Ook Klaes Hoekstra verheugt zich op zijn nieuwe taak als jurylid. ‘Ik vind het een hele verantwoordelijkheid, want voor de deelnemende bakkers hangt er veel vanaf. Ik ga mij positief-kritisch opstellen en ben vooral heel benieuwd naar storytelling, beleving en het gebruik van social media. Een must in deze tijd.’

Matthieu Walraven noemt Bakker met Ster een prachtig initiatief, waarbij de sterren een beloning zijn. ‘Maar nergens geldt meer dan hier dat meedoen belangrijker is dan winnen. Je doet het voor de toekomst van je bedrijf en voor de toekomst van mensen die bij je werken. Een hele verantwoording dus. Niet meedoen is gewoon geen optie.’

Lees meer over de juryleden in de aankomende editie van Bakkerswereld! 

Matthieu Walraven  


‘Verfrissend, om te horen hoe je presteert’

Banketbakkerij Gosselaar uit Assen doet dit seizoen voor de tweede keer mee aan Bakker met Ster. In 2011 wonnen zij één ster en die moet minstens verdubbeld of misschien wel verdrievoudigd worden! “We gaan er helemaal voor”, aldus een enthousiaste Corine Timmer. “De afgelopen jaren hebben we flink verbouwd in de bakkerij en in het magazijn. Momenteel zijn we nog bezig met de wanden en plafonds en dat zal niet helemaal op tijd afkomen, maar we wagen het er toch op. Over twee weken zijn we weer compleet met ons team. Dan plannen we meteen een avond om alles met elkaar door te spreken, want we moeten het natuurlijk wel sámen waarmaken.” 

Timmer schreef zich eind juli als allereerste deelnemer in voor de editie 2015-2016. “We zijn heel benieuwd hoe men ons bedrijf vanaf de buitenkant beoordeelt en grijpen de aangereikte verbeterpunten met beide handen aan om hier de puntjes op de i te zetten. Als je jarenlang in dezelfde winkel staat, is het heel verfrissend om van anderen te horen hoe je het doet.” De banketbakkerij heeft het nieuws van hun deelname inmiddels met de consument en de lokale media gedeeld. “Daarop hebben we al veel leuke reacties gekregen, zowel in de winkel als online. We gaan ervoor en hebben er heel veel zin in. Wij ervaren die druk dat alles nu perfect moet zijn als heel plezierig en uitdagend. Iedere dag kijken we met de ogen van een buitenstaander naar onze winkel en onze producten om optimaal te kunnen presteren.” In 2011 was er slechts één bakkerij die drie sterren in de wacht sleepte. “Dat trekt natuurlijk enorm”, bekent Timmer. “We willen in ieder geval ons resultaat van toen verbeteren!” 


Metingen aan de achterkant

Van september tot en met november staat Bakker met Ster in het teken van metingen aan de achterkant van deelnemende (banket)bakkerijen en patisserieën. Door middel van een online tool wordt bijvoorbeeld de financiële gezondheid van het bedrijf gemeten. Daarnaast wordt de hygiëne gemeten op zowel visueel als microbiologisch niveau, via swabs en microbiologische monsters die worden getest op entro’s en kiemgetallen. Bovendien vindt een sensorische beoordeling plaats van vier verschillende producten.

Naast deze min of meer theoretische beoordelingen krijgt iedere deelnemer ook een gesprek met een van de drie juryleden, die elders in deze nieuwsbrief aan u zijn voorgesteld. In dit interview wordt onder andere het personeelsbeleid onder de loep genomen, net als het product en de bereidingswijze daarvan, de financiën en de organisatie. Het gesprek tussen jurylid en ondernemer over allerlei zaken in en rondom het bedrijf vormt een belangrijk onderdeel van het jurybezoek en dus ook van de uiteindelijke beoordeling.

Op basis van bovenstaande beoordelingen volgt in januari een eerste rapportage voor alle deelnemers. Voldoet u aan de kritische voorwaarden, dan gaat u automatisch verder met het traject. Voldoet u niet aan deze voorwaarden, dan weet u al dat u in mei geen sterren zult behalen. U heeft de mogelijkheid om de wedstrijd hier te staken. Wij raden u echter van harte aan tóch het gehele traject te doorlopen. Waarom? Ook dat leest u hier.


Inschrijven kan nog tot en met 31 augustus!

Inschrijven voor Bakker met Ster 2015-2016 kan nog tot en met aanstaande maandag! Aarzel dus niet langer, overleg met uw medewerkers en ga samen voor de ultieme uitdaging. U kunt zich inschrijven tot en met 31 augustus.

Deelnemen biedt u vele voordelen:

 • U ontvangt een 360-gradenanalyse van uw complete bedrijf. 
 • U ontvangt tweemaal een uitgebreide rapportage met alle aandachtspunten op een rij.
 • U onderscheidt zich van uw collega’s door een, twee of drie sterren te behalen.
 • U trekt uw personeel mee in het streven een perfect bedrijf te worden.
 • U krijgt voorrang bij de inschrijving op workshops en inspiratiesessies van het traject Ambacht & Business.
 • Collega’s die in het verleden sterren behaalden, hebben vrijwel zonder uitzondering hun omzet zien groeien.
 • U betrekt uw klanten bij uw bedrijf en de mogelijke verbeterpunten.
 • U krijgt uitstekend inzicht in uw sterke punten en uw verbeterpunten.

Schrijf u vandaag nog in!

 • Bakkerswereld april 2016
 • Nieuwsbrief 23 maart 2016
 • Bakkerswereld maart 2016
 • Bakkerswereld februari 2016
 • Nieuwsbrief 18 februari 2016
 • Bakkerswereld januari 2016
 • Nieuwsbrief 9 december 2015
 • Bakkerswereld november 2015
 • Nieuwsbrief 3 november 2015
 • Nieuwsbrief 22 september 2015
 • Bakkerswereld september 2015
 • Bakkerswereld augustus 2015
 • Nieuwsbrief 26 augustus 2015
 • Nieuwsbrief 4 augustus 2015
 • Uitreiking 2014

Twitter

Foto's

Sponsoren